19 Haziran 2008 Perşembe

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Soyu ve Kocacık



Belli kişilerce Mustafa Kemal Atatürk’ün soyu hakkında çeşitli tezler hazırlanmakta ve ortaya atılmaktadır.

Bunu içerisinde Selanik doğumlu olması Selanik’in o dönemlerde Osmanlı’nın en çok Yahudi nüfusu yaşan şehri olması sebebiyle Sabetaycılıkta vardır.

Peki asıl olarak Ulu Önder’in soyu nereye dayanmaktadır bu iddialar ne kadar gerçektir.
Osmanlı Balkanlarda toprak sahibi olmasından sonra balkanlarda entegre faaliyetleri yürütmek oranın köprü, cami ve çeşme gibi ıslah çalışmalarını yapmak için Anadolu’dan Türkleri yeni fetih ettiği topraklara yerleştirmiştir.

Bu göç döneminde Ulu Önder’in Atalarıda Makedonya’nın Debre-i Bala sancağına bağlı Kocacık Nahiyesine yerleşmişlerdir.

Atatürk Kocacık Nahiyesine yerleşen ailelerden olan Hafız Ahmet Efendi'nin torunudur. Hafız Ahmet Efendi başka bir deyim ile de “Kızıl Hafız Efendi" olarak bilinen bir kişiydi, Kızıl lakabı saçlarının Kızıl olmasından dolayı almış olduğu bir sıfattır.

Ulu Önder Atatürk'ün dedesi Kızıl Hafız Efendi, Kocacık Nahiyesinde İlkokul Eğitmenliği yapmaktadır.Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi de bu Kocacık Nahiyesinde dünyaya geldi. Burada yerleşenlerin çoğu Aydın ve Konya yöresinden gelen Türklerdir. Hatta bu aileler Yörük Türkmenleridir.

Uzun zamanlar içerisinde Ulu Önder ile yaşanan bir diyalogta kendisi soyunun Yörük Türklerinden geldiğini ve Yörük kelimesinin “Yürüyen Türk” olarakta adlandırılacağını belirtmiştir.

Türkiye’nin bugünde Kocacık ile yakın diyalogları bulunmaktadır. İstemihan Atalay döneminde Kocacık köyüne bir muhtarlık ve ilkokul Türkiye Hükümeti ve Kültür Bakanlığınca armağan edilmiş ve Atatürk’ün Dede evinin onarımı için çalışmalar yapılmıştır.

Her yıl belli dönem zarflarında karşılıklı olarak özellik Sakarya bölgesinde Kocacık ve Sakarya olarak etkinlikler hazırlanmaktada çeşitli Balkan Geceleri düzenlenmektedir.

Makedonya, Kocacık Köyünde yaşayan Türkler halen Türkçe konuşmakta ve Türk kültürü ile hayatlarını sürdürmektedirler.

Mustafa Kemal Atatürk; Tüm dünyaya adanmış bir lider ve devlet adamıdır. Bu sebepten ötürü akrabaları ve aynı soydan gelen kişiler zaman içerisinde Atatürk’e yakınlık anlamında her Türk vatandaşı kadar bir mesafede kalmıştır.

Buda bazı kötü niyetli kişilerce soyunun takip edilemediği efsanesi ardında pek çok iddiayı doğurmuştur.

Savaş sorasındaki birçok kayıt kaybolduğu için kesin bir soy ağacı çıkartılamıyor olsada Türkiye Cumhuriyetinin kurucu ve en değerli köşe taşlarını yerleştiren Mustafa Kemal Atatürk,

“Atatürk” Soyadını alarak ve “Ne Mutlu Türküm Diyene” diyerek... Kendisi hakkında ileride atılabilecek iftiralara peşinen o üstün ileri görüşlülüğü ile cevap vermiştir.